Cultural center in the ancient school building

Recycled spaces
Sant Sadurní d’Anoia, 2011- 2020
Client:  St. Sadurni d’Anoia City Council
Area:  2.325 m2
Phase:  executive project 3rd phase (archives)
Images:  Adrià Goula

Location of the municipal library and archive in the building of the old modernist schools, built in the early twentieth century.

The current building is enlarged with a semiunderground body that extends its plinth and an exempt volume that stands on it without interfering with the historic building. The position of the two bodies allows to maintain the central courtyard as an articulating space of the ensemble, a confined space that will allow to develop controlled activities in the open air.

While the historic building is being restored in its entirety, the new bodies are formalized with a contemporary language based on dialogue with the existing one in terms of tones, rhythms and compositional systematization.

Prizes: 
finalist Catalunya Construcció awards 2019
finalist FAD awards 2019
1st prize restricted competition
Biblioteca i arxiu municipal a les antigues escoles
Edifici de les Antigues Escoles, Plaça Homenatge a la Vellesa
Rehabilitació edifici de les Antigues Escoles, Plaça Homenatge a la Vellesa
Rehabilitació - ampliació
Pedra ulldecona, la senia, xapa perforada acer corten
Pedra ulldecona, la senia, xapa perforada acer corten
Pedra ulldecona, la senia, xapa plegada lacada
Pedra ulldecona, la senia, xapa plegada lacada
Nucli comunicacions xapa perforada acer corten
Nucli comunicacions xapa perforada acer corten
escala metal.lica
ampliació - rehabilitació edifici antigues escoles
Pati interior biblioteca
zona infantil biblioteca
zona adults, espai de revistes biblioteca
sala polivalent biblioteca
estucat de cal i revoltó ceràmic / pati
pati lectura de la biblioteca
fons general, zona adults biblioteca
taulell central biblioteca
Xarxa biblioteques Diputació de Barcelona
pati lectura de la biblioteca
Rehabilitació edifici de les Antigues Escoles, Plaça Homenatge a la Vellesa